Welkom bij HC Walcheren
header foto header foto header foto header foto
 
HTZ Algemeen

Voorkomen blessures; berichtje van de (Personal)-Fysio

10-3-2020

Beste leden van H.C.Walcheren,

 

De zaalperiode is achter de rug en de veldtrainingen zijn al weer even begonnen.

Ieder jaar blijkt weer dat de transfer van veld naar zaal en andersom met regelmaat resulteren in overmatig blessureleed. Om hier beter op in te kunnen spelen heeft de club ons (personal-fysio) gevraagd om hierover mee te denken zodat we hier gezamenlijk wat aan kunnen doen.

 

Omdat de training al begonnen zijn heb ik voor jullie hieronder wat punten genoteerd die jullie alvast mee kunnen nemen bij het maken van de trainingen. Veel punten lijken erg voor de hand liggend en vrij duidelijk, maar in de praktijk worden ze toch vaak te weinig geïmplementeerd in de trainingen.

 

  • Neem de tijd voor een goede warming-up

Een goede w-up bestaat uit een algemeen deel en een specifiek deel. Het eerste deel is puur bedoelt om de verschillende weefsels voor te bereiden op de gevraagde belasting. Trekkracht, lengte, spanning, gewrichtshoek zijn daarbij een paar factoren waar je aan moet denken.

Afgelopen 2 seizoenen hebben wij aan de meeste selectiegroepen een warming-up aangeboden waarin (mits juist uitgevoerd) deze aspecten behandeld worden. Een aantal groepen hebben dit serieus opgepakt en hebben daar voordeel bij.

 

  • Bouw de belasting geleidelijk op

Ook al zou je denken dat de meeste een goede conditie hebben en volledig belastbaar zijn, ze komen immers net uit de zaal competitie, schijn bedriegt! Vaak blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. Hoe komt dit?.

Een aantal factoren dient men rekening mee te houden tijdens deze overgang die ieder jaar voor te veel blessureleed zorgt.


  • Zaal is niet hetzelfde als veld. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan bv de ondergrond die anders is, de afstanden die opeens weer een heel stuk groter worden, speelwijze en intensiteit, de temperaturen die veel lager liggen en wisselvallig weer. Dit heeft allemaal direct invloed op de tijd die de verschillende weefsels nodig hebben om optimaal belast te kunnen worden. Pas je warming-up en training hierop aan.
  • De situatie buitenom de hockey speelt voor een heel groot deel mee. De meeste leerlingen hebben een drukke schoolperiode gehad voor de voorjaarsvakantie met bv veel theorie en praktijktoetsen. In deze periode is het lichaam minder zwaar belastbaar omdat het ritme en structuur van de dag anders is. Lange dagen, minder goede nachtrust en meer stress. Dit heeft meer effect op het weefsel dan je vaak zou denken en de meesten zullen hier niet snel rekening mee houden als ze een training maken. Na de toetsperiode hebben ze vakantie waarin sommige deels uitrusten maar velen ook op bv wintersport gaan. Ritme en structuur hersteld hierdoor niet en belastbaarheid van het weefsel en conditie op hockey specifiek gebied gaat in deze 2 weken fors achteruit.
  • Groei en eventueel de pubertijd speelt ook altijd een grote rol bij veel blessureleed. Kinderen zijn hierdoor vaak periodes minder belastbaar dan anders.

 

De veldtrainingen zijn nu reeds begonnen waarin velen zo snel mogelijk de draad hebben willen oppakken door op dezelfde intensiteit waarin ze de zaalperiode hebben afgesloten door te gaan op het veld. Afgelopen jaren heeft dit geresulteerd in overmatig aantal blessures die vervolgens ook te lang aan hielden.

  • Ik wil jullie vragen rekening te houden met bovenstaande punten bij het maken van jullie trainingen de komende periode.
  • Wees alert op tekenen van blessures en vraag de persoon of desbetreffende ouder om contact op te nemen met mij (kan direct naar mijn mobiel nummer). Ik zal dan waar mogelijk contact met jullie opnemen als betrokken trainer en of coach om gezamenlijk de verdere strategie voor het herstel te bepalen. Het doel hierbij is om er vroeg bij te zijn zodat de persoon aangepast deel kan blijven nemen aan de trainingen. Wat we willen voorkomen is dat iemand helemaal stil valt en een periode van het seizoen helemaal mist. Ik ben van mening dat, als we er snel bij zijn, de communicatie lijntjes kort houden en intensief samenwerken, wij samen het risico op blessures kunnen verlagen en de duur hiervan kunnen verkorten.

 

Met vriendelijke groet,

 

Daniel Muller

Personal-Fysio

0648427929.

Maandoverzicht

Nog geen agenda punten.